triangle

ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ по грантови схеми 2.1 и 2.2 от Проект 42 на ПВУ

В изпълнение на Националния план за възстановяване и устойчивост, след съгласуване с Министерството на финансите и на основание Регламент на ЕС 241/2021, както и чл. 5, ал. 2 и ал. 3 от ПМС 114/08.06.2022 г. и на Оперативно споразумение с Министерството на финансите от 24.04.2023 г., Националният фонд „Култура“ обявява за обществено обсъждане „Схема за безвъзмездна помощ с две сесии „Български продукции от сектора на КТИ в платформите на отворените пазари за изкуства в ЕС“ и Схема за безвъзмездна помощ в четири сесии „Създаване на български продукции и копродукции в сектора на КТИ“ със срок от един месец съответно до 22.12.2023 г. и 27.12.2023 г.

Координирано с Министъра на културата, г-н Кръстю Кръстев, срокът за общественото обсъждане и по двете схеми е удължен до 12.01.2024 г.

Паралелно с това Националният фонд „Култура“ организира мащабна информационна кампания с цел да подпомогне Сектор „Култура“ в запознаването и адаптирането към новия модел на работа по Механизма. До момента срещи с местната власт и представители на културните организации и творците в България са проведени в София, Велико Търново, Габрово, Варна, Пловдив, Бургас, Плевен, Благоевград, Стара Загора, Русе, Шумен. Предстоят още срещи в София и Перник. Предстои и онлайн среща за всички, които нямат възможност да присъстват в горепосочените градове.

На 13.01.2024 г. в 00.00 ч. общественото обсъждане приключи, като постъпилите коментари по „Български продукции от сектора на КТИ в платформите на отворените пазари за изкуства в ЕС“ са 55, а по „Създаване на български продукции и копродукции в сектора на КТИ“ – 58. Предстои обработването на тази информация и отразяването ѝ в документацията на схемите, като на основание чл. 5, ал. 5 от ПМС № 114/2022 справка за постъпилите предложения в периода на общественото обсъждане и обосновка за приетите и неприетите предложения ще бъде публикувана в най-кратък срок.

 

Националният фонд „Култура“ благодари на всички, отправили конструктивни и законосъобразни коментари. Такива коментари несъмнено ще осигурят успеха на Проект 42, като го направят най-вярно отразяващ очакванията на Сектора и на обществото ни за този изключително важен механизъм за подпомагане и развитие на българската култура.

 

Благодарим ви!

 

Екипът на НФК

 

 

Oще